När jag gick min coachingutbildning så insåg vi kursare snabbt att människor lägger olika betydelser för beskrivande ord, så vi frågar alltid: Vad betyder x för dig? Ord som gedigen, ansvarsfull, effektiv, acceptans, oförskämd, överlägsen, duktig, förlåtelse och så vidare innebär olika för olika människor och även om dessa beskrivs i ordboken så färgas de av personens värderingar, uppväxt och kultur.

Just ordet förlåtelse kan vara ett mycket starkt ord med starka känslor kopplade till ordet. ”Jag kommer aldrig förlåta min kompis för vad hon gjorde!” Jag kommer aldrig förlåta mitt ex för att hon var otrogen” så där håller vi på. Förlåtelse är ofta kopplat till att man givit efter, att man är svag och det finns säkert människor i din omgivning som spär på denna känsla kring ordet och vad som hände dig.

I bibeln och därav i kyrkan pratar man ofta om förlåtelse, för personen som utsatte dig och att även förlåta dig själv. Detta är mycket kraftfullt, för du kapar energiband och sätter dig själv fri från skuld, ilska, hat, det gift du har i din kropp och ditt system. ”Vänd den andra kinden till” kommer även från bibeln och ”förlåt dem för de veta inte vad de gör” är även en bra tanke. Tänk på att förlåta är inte samma som att säga att det var ok det som hände, precis som min förra artikel om acceptans:

http://www.halsaochlivsstil.se/artikel/acceptans--ett-av-tva-viktiga-steg-for-att-ga-vidare-i-livet

Så hur skulle du känna att förlåta personen som gjorde något mot dig? Fråga dig själv vem som lider mest av att du inte har gjort det, du eller den personen?

Människor har olika bakgrunder, har utvecklats olika mycket på sin väg och vissa agerar utifrån överlevnad, det vill säga utifrån stress vilket kan innefatta aggressioner, elakheter och dåliga val. De kan också ha varit med om obearbetade hemskheter i sin uppväxt som gjort att deras undermedvetna bär på program som drar igång så fort något händer som påminner om situationen eller har bara blivit del av deras personlighet. Alla människor gör sitt bästa utifrån där de är, men resultatet behöver inte alltid bli bra.

Att släppa taget, klippa energibandet och släppa ut personen ur dina tankar och din kropp och gå vidare med livet. Att inte förlåta någon och fortfarande känna agg är som att dricka gift varje dag själv och hoppas att den andra ska dö.

Det kan kännas väldigt jobbigt att göra detta men du blir inte helt fri förrän du släppt iväg personen med någon typ av förlåtelse. När du gjort det och bestämt dig så kommer du släppa en hel del energi som du lagrat kring denna person och händelse så du blir friare, mår bättre och känner dig lugnare. Det vill säga, du har allt att vinna på det och inget att förlora.

Det kan ta tid att förlåta någon som gjort dig väldigt illa men jobba med det, släpp lite annars då och då och ställ det i perspektiv att du kommer må bättre själv när du har gjort det.

Stort lycka till!

Monica Poshman

Ledarskapscoach

 

 

Nina Jansdotter
Webbpedagog