Ewa Meurk har skrivit boken Guilty Pleasures som innehåller ett antal recept på goda, sockerfria rätter. Med boken vill Ewa visa alla människor som kämpar för att minska sitt sockerintag att det går att njuta utan socker och att vara sockerfri inte är något straff.   

I år är det fem år sedan hon och Babben Larsson instiftade den sockerfria dagen och det ville de naturligtvis fira lite extra. Under de fem år som de har arrangerat den sockerfria dagen har några av Sverige ledande auktoriteter inom området deltagit med sin kunskap.

- Många av dessa hälsoprofiler får ofta frågan vad de äter när de ska unna sig någonting så vi tänkte att det kunde vara kul med en kokbok som visar att njuta handlar inte om mängden socker utan mängden kärlek som maten är förknippad med.

Guilty pleasures brukar vara förknippat med skuld och skam som typ att man äter två kilo glass medan man tittar på Kardashian i smyg men i den här boken vill de ändra på den bilden, tillägger hon. Det går att ligga i soffan och njuta och inte äta någonting eller så kan man äta lite rökta laxfenor som jag och Babben gjorde en kväll och njutningen är precis lika stor, enligt hennes erfarenhet.

- I boken har vi samlat några av Sveriges största hälsoprofilers bästa sockerfria guilty pleasure-recept. Gemensamt för samtliga medverkande i boken är att de alla gjort en livsstilsförändring och förändrat sitt sätt att se på njutning.

Varför är boken viktig? 

- Socker och ultraprocessade livsmedel är långt mycket farligare än vad livsmedelsindustrin försöker påskina. Det framställs som oskyldigt men i själva verket orsakar det både direkt och indirekt mycket personligt lidande och för tidig död.

Att minska på socker och ultraprocessade livsmedel är en framgångsrik strategi för att undvika fettlever och insulinresistens som i sin tur driver fetma, typ 2 diabetes, demens och hjärt- och kärlsjukdomar, tillägger hon.

- Stora mängder fruktos kan orsaka fettlever. Det finns barn som har fått fettlever innan de druckit en droppe alkohol och knappt kommit in i tonåren. Genom att synliggöra det som gör oss sjuka hoppas jag att fler människor får en större förståelse för sin egna hälsa men också hur socker och ultraprocessad mat påverkar både ens fysiska men även ens psykiska hälsa.

Ewas har själv varit sockerberoende

För många år sedan var höjden av njutning för henne att sitta i soffan och äta en påse Polly. När Ewa insåg att denna njutning gjorde henne trött, sjuk och överviktig och att hon var tvungen att hitta andra sätt att njuta på började hon gråta. Jag tyckte att mitt liv var slut. Glädjen var borta. Hur skulle jag någonsin kunna bli glad igen?

- Så här tjugo år senare vet jag att det gick bra. Att leva sockerfritt är inte ett straff som jag trodde förut utan en gåva. Äntligen kan jag njuta av riktig mat och känna den naturliga sötman från frukt och grönsaker. Jag hade till exempel ingen aning om att stekt lök kunde smaka sött.

”Men vad äter du när du vill njuta då?”, är en av de vanligaste frågorna som Ewa får. ”Hur firar du utan socker?”. Ja, det tog ett tag att hitta njutningen i andra saker än socker, det måste hon erkänna. Men när hon lärde sig att njutning inte måste sitta i den söta smaken öppnades en helt ny värld.

- Eftersom jag alltid har varit intresserad av att laga (och äta) mat började jag experimentera med nya råvaror. Jag lärde mig laga gamla rätter på nytt sätt och använda råvaror som jag förut aldrig ens hade hört talas om. Jag inspirerades av andra människor som också ville undvika socker, vetemjöl och onyttiga kolhydrater.

Nu förknippar Ewa inte längre njutning med socker utan med god mat. Hon har blivit mycket piggare, friskare och gladare sedan hon slutade med socker och ultraprocessade livsmedel.

 

Nina Jansdotter
Webbpedagog