Linn Mayer arbetar som kiropraktor sedan elva år tillbaka. Hennes genuina intresse för kroppen väcktes troligen i och med att hon under hela barndomen var gymnast och tävlade i artistisk gymnastik. Det djupt rotade rörelsemönstret och kroppsmedvetenheten som kommer därifrån har sedan präglat henne som person och sina intressen - som sedan ledde till hennes yrkesval. Här ger hon bra tips till dig som arbetar helt eller delvis på distans från ditt hem.

Linn driver kliniken Klinikum som ligger belägen centralt i Åkersberga och har ett fantastiskt läge vid kanalen. De som arbetar där just nu är tre kiropraktorer, en massageterapeut och en PT med fler kompetenser inom bland annat KBT/coaching och kostrådgivning.

- Mestadels utgår vi från vår besöksadress och tar emot patienter men har även ett utbrett samarbete med företag då vi åker ut och behandlar personalen i deras lokaler. Vi erbjuder även företag tjänster inom belastningsergonomisk kartläggning och utbildning i hjärt- och lungräddning. Det är ett mycket trevligt komplement till det som traditionellt hör det kiropraktiska yrket till och känns väldigt betydelsefullt och rätt i tiden.

Under pandemin då många arbetsgivare i olika branscher skickade hem sina medarbetare märkte de av en ökning av överbelastningssymtom. Rent generellt så är inte arbetsmiljön i ett hem lika bra som på arbetsplatsen av helt naturliga skäl. En arbetsplats är utrustad för att du ska vistas där och endast utföra ditt arbete medan hemmet påverkar dig och påminner om göromål som inte är arbetsrelaterat och kan leda till ökad stress.

Arbetsmiljön utgörs både av den fysiska aspekten men även den ”mentala”. Även om du har ett höj- och sänkbart skrivbord, dubbla dataskärmar och alla tänkbara ergonomiska hjälpmedel kommer du oundvikligen att bli distraherad av din privata sfär hemma, menar hon.

- Vanliga överbelastningsbesvär sedan hemmakontoret blivit ett faktum för många har varit smärta kring armbågsled, handled, nacke och skuldra/bröstrygg. Även spänningshuvudvärk.

Dels grundar sig problematiken i en statisk och monoton arbetsställning och dels att det blir för långdraget utan återhämtning. Möjligheten till rast kan bli svårare om teamsmötena avlöser varandra på ett annat sätt än när man normalt måste transporteras sig fysiskt mellan möten och platser.

Det som händer när trötthet, smärta eller värk uppstår i kroppen till följd av statisk och monotont arbete är att syresättningen i muskulaturen sjunker. Det är dags att röra på sig.

- Den naturliga pausen och bensträckaren är en källa till återhämtning och att blodcirkulationen ökar i kroppen, vilket muskler och hjärna mår bra av.

Att arbeta från soffan hemma är för de flesta tyvärr inte hållbart i långa loppet. En soffa är oftast designad för att du ska sitta avslappnat utan du ska spänna dig. Koncentration kräver anspänning från kroppen vare sig du vill eller inte.  För mycket slarv med ergonomin kan i värsta fall leda till inflammation i muskelfästen eller muskler.

- Det kan påverka funktionen i kroppens leder och muskler med stelhet och smärta men även på längre sikt leda till anatomisk skada såsom diskbråck. Skador av denna art uppkommer dock över tid, säger Linn.

Dålig ergonomi och hållning ökar belastningen på kotornas diskar. Lungkapaciteten påverkas även av att sitta framåtböjd för mycket då stora andningsmuskeln, diafragman, komprimeras.  En sämre andning leder till lägre syresättning av hjärna och muskler, vilket kan ge koncentrationssvårigheter och ökad aktivering av muskulatur kring revben och nacke. Symtomen följt av detta kan bli huvudvärk och spänningar.

- Hur ambitiöst man väljer att inreda sitt hemmakontor eller hur frekvent man ska arbeta hemifrån bör utgå från olika parametrar. Är du en person som lättare får ont? Då måste du variera arbetsställning ofta, låt säga att en mikropaus med lättare rörelser kan behövas efter ca 30 minuter. Övningar för att öka cirkulationen kan ex vara att knipa ihop skulderbladen eller rulla med axlarna.

För att optimera hemmakontoret så bör man i så stor utsträckning som möjligt utgå från sin arbetsplats på kontoret. Linn ger nedanstående tips:

Kan jag arbeta ostört? Om möjligt så försök att avvara ett arbetsrum där du endast vistas när du arbetar. Finns ett gästhus/en isolerad friggebod på tomten som du kan inreda till kontor? Förnimmelsen av att lämna hemmet för att checka in på hemmakontoret kan inge en större känsla av både fokus och lugn.

Inred hemmakontoret med ett höj- och sänkbart skrivbord och eventuellt andra ergonomiska hjälpmedel. Själv använder jag en sadelstol vilket ger en ökad aktivering av bålmuskulaturen och en mycket bättre hållning av axlar och nacke då man inte tillåts ”sjunka ihop”.

Andra saker som färgsättning på väggar - god ventilation, växtlighet och belysning påverkar också arbetsmiljön.

Att hitta balansen mellan rutiner, disciplin och återhämtning är viktig under en arbetsdag. Variationen mellan människor är såklart stora, vissa tål mer slarv än andra. Försöker man röra på sig lite mellan alla digitala möten, se till att dricka vatten och fylla på med sund energi/mat blir förutsättningarna för en god hälsa bättre. Att dagligen ta en promenad eller göra lite enklare träningsövningar kan dessutom förbättra hälsan.

 

Av Nina Jansdotter

 

Nina Jansdotter
Webbpedagog