Ryktet säger att restaurang Spis i Helsingfors snart kommer att få sin första michelinstjärna och det hoppas jag för det skulle den förtjäna. Jag och en kollega blev hänförda av deras koncept och service. Här berättar jag, Nina Jansdotter om vår upplevelse.

Spis ligger centralt i Helsingfors, nära de största stråken med restauranger och butiker men ändå något avsides. Hade vi inte vetat att var jag skulle så hade vi nog lätt missat att det var ett ställe med fine dining och kanske bara gått förbi.

På frågan om vad som kännetecknar deras koncept svarar Jani Kinanen, som benämner sig restaranteur:

- Färskhet och säsongens råvaror. Att smaken framhävs i portionerna och att vi har mod att göra saker på vårt eget sätt.

Här vill jag lägga till att jag vill ge flera guldstärnor själv för deras gröna meny. Det är inte alltid denna typ av restauranger har så bra vegetarisk meny men här dukar de fram den ena rätten efter den andra med läckra rätter. Det märks att de har tänkt igenom det gröna spåret ordentligt och det är tacksamt.

Tacksamt är även att kockarna är kreativa men ändå inte experimenterar för mycket. Basen i rätterna är sådant vi känner igen. Sedan har de ändå tvistat till det på ett sätt så att det känns nytt och fräscht och med mycket spännande och väl avvägda smakkombinationer. Framför allt balanserar de smakerna på ett att det är precis lagom av allt. Inget är för syrligt, sött, salt eller beskt. Det är en konst som bara stjärnkockar kan.

Nöjda gäster ger goda rekommendationer

Gästerna hittar dit via att nöjda gäster rekommenderar dem vidare till andra förklarar Jani Kinanen. Dessutom väcker många positiva recensioner människors intresse, tillägger han. De har länge varit bland de fem bästa restaurangerna enligt recensionerna på Tripadvisor och och Tableonline.

- Våra gäster uppskattar de naturliga smakerna i vår meny. Råvarorna är bekanta för många och det är lätt att identifiera sig med dem. Den lilla matsalen skapar en mysig vardagsrumsliknande atmosfär, säger Jani Kinanen.

Jag håller med om att miljön är inbjudande och gemytlig. Det känns lätt att ha ett samtal bra samtal där. Ett stort plus i kanten är att de som serverar maten är kunniga, pedagogiska och väldigt entusiastiska. Det märks att de är stolta över maten de serverar och att menyerna är genomtänkta. Att höra dem berätta om ingredienserna och tillagningssättet är en upplevelse i sig. I mitt jobb som karriärcoach brukar jag prata om vikten av att vara på rätt plats och välja sitt yrke med hjärtat. Här känns det som personalen verkligen har hamnat rätt och det märks på servicen och engagemanget i på alla plan, vilket höjer upplevelsen.

Boka i tid, för Spis är populärt och som sagt, väl värt ett besök när du är i Helsingfors.

 

Av Nina Jansdotter

 

 

 

 

Nina Jansdotter
Webbpedagog