Ringanas historia börjar 1996 när den äldste sonen från Andreas Wilfinger och Ulla Wannemacher en dag kom hem från lekskolan med en liten tub tandkräm som han hade fått av ”tandfeen”. Andreas blev chockad när han läste innehållsförteckningen och såg att utöver mikroplast och konserveringsmedel fanns det även bakteriedödande tillsatser!  Så då började Andreas och Ulla göra efterforskningar för att framställa ett sunt alternativ till sina söner Michael och Max, berättar Marie-Louise Strasser, som är född i Sverige men bor i Österrike och är oberoende partner till RINGANA.

På den tiden fanns ännu inte Google så Andreas Wilfinger åkte till stadsbiblioteket i Wien och läste allt han kom över. Sedan började de experimentera med en mixer hemma i köket.

- Det blev startskottet till en fantastisk grön story, en grön våg som rullat ut över Europa. Än idag är tandoljan den produkt som RINGANA säljer mest av, säger Marie-Louise, entusiastiskt.

Vad innehåller den?

- Värdefull manukaolja från Nya Zeeland som i kombination med bisabolol – extraherat ur Candela-trädet – agerar antibakteriellt, anti-inflammatoriskt och regenerativt. 
Den innehåller även milda korn som rengör mycket skonsamt, en högt kvalitativ gurkmeja som kan ha en skyddande effekt mot karies och parodontose.
Sedan finns det även oljor av sesam, mynta, stjärnanis och eukalyptus som ger en frisk andedräkt och en sund mundflora.

Vad är oil-pulling?

- Oil-pulling, som tandoljan passar utmärkt för, är det allra första man gör på morgonen, innan frukost. Det innebär att man snurrar runt oljan i munhålan för för att på så sätt binda bakterier, därefter spottar man ut oljan i papper och slänger det. Oil-pulling är en traditionell naturmedicinsk behandling som använts inom Ayurveda i århundrade i Ryssland och Indien.

Vad kan det vara bra för?

- Många bakterie-och inflammationshärdar finns just vid tandrötterna. Dessa går ända in i käkbenet med dess hålrum. Kroppens eget försvarssystem når inte så bra in till dessa hålrum och så kan olika mikrober via tandhalsarna sätta sig fast just där.

Är dessutom immunförsvaret svagt så kan dessa härdar växa och kan bli till en belastning. Inte bara för tanden och immunsystemet utan även för de inre organ som är tilldelade just den tanden, tillägger Marie-Louise

Hur använder du själv tandoljan?

- Jag använder den varje morgon, det är det första jag gör sedan 10 år. Jag skakar flaskan med tandoljan, sprutar några droppar i munnen och sedan börjar jag tugga och sila oljan mellan tänderna. Under tiden brukar jag göra iordning frukosten. Det kan variera mellan 4 och 15 minuter innan jag spottar ut oljan i lite papper och slänger det i soporna. Om jag har ett munsår, torra läppar eller ont i tandköttet så masserar jag även försiktigt in lite tandolja.

Effekterna av oil-pulling

Oil-pulling kan återställa balansen i mikrofloran och celler, vävnader och organ kan regenerera

- Och jag har alltid en liten flaska tandolja i handväska om jag skulle behöva en frisk andedräkt. På så sätt kan den även stärka självkänslan!

Har du hört något från kunder om tandoljan? Vad?

- Oja, det är många som blivit av med tandköttsproblem, till och med lite lösa tänder har stabiliserats.

I två tandmedicinska studier som RINGANA låtit göra fastställdes att plack reducerades med 60,9 % jämfört med användning med ”vanlig” tandkräm och att tandköttsinflammationer minskade med 55,7%.

Hur kan den kombineras med tandbalmet ni också har?

- Mina första åtta år med RINGANA så fanns bara tandoljan. Då använde jag den till både oil-pulling och tandborstning. Sedan Tooth Balm kom så använder jag denna till själva tandborstningen och oljan till oil-pulling och uppfräschning emellanåt. 

För mer information se:

https://marie-louise.ringana.com/

 

 

Nina Jansdotter
Webbpedagog