För den som lever med viktproblem, metabolt syndrom eller är sockerberoende kämpar ofta med att äta mindre socker. Många som vill minska sitt sockerintag satsar stort från början med att utesluta socker i hemmet, är restriktiv på vardagar eller kanske går över till råkost. Den som vill äta mindre socker behöver först fråga sig: varför ska jag leva sockerfritt?

Att äta mindre socker kan vara ett sätt att gå ned i vikt men det är primärt ett sätt att bli friskare och för att leva ett hälsosammare liv. Att endast se det som en tillfällig quick fix för att gå ned i vikt kommer med stor sannolikhet gå över till sitt tidigare sockerintag. För att inte falla tillbaka i ett ohälsosamt beteende behöver ha rätt motivation och förståelse för sockrets skadande effekt på vår hälsa.

Ofta triggar socker och snabba kolhydrater att du blir hungrigare. Det gör att du äter mer under en måltid som sedan leder till ett ökat kaloriintag och på sikt övervikt. För den som har under en längre tid ätit för mycket socker löper stor risk för att utveckla diabetes eller metabolt syndrom. Metabolt syndrom kan vara ett nytt begrepp för de flesta. Därför ska vi reda ut vad det betyder:

”Du har högst troligt metabolt syndrom när minst tre av följande överensstämmer: övervikt, förhöjt blodtryck, insulinresistens/rubbad glukos-insulin homeostas och blodfettsrubbning.”

Enligt färska rapporter är det allt fler som lider av metabolt syndrom bland barn som vuxna, män och kvinnor. Men är det bara det vita sockret som vi automatiskt tänker på som är den enda boven i dramat? Att få i sig mindre socker handlar också om att dra ned på kolhydraterna i produkter och livsmedel som:

  • Juicer
  • Bröd
  • Pasta
  • Ris
  • Potatis
  • Frukt

Så, det första steget att leva mera sockerfritt är att fråga sig själv varför ska jag göra det och vad är det som gör att socker är ohälsosamt för mig? Nedan finner du några fler tips hur du ska kunna dra ned på sockret när du svarat på frågorna ovan.

Lär dig mer på eventet Sockerfria dagen den 12 oktober.

Biljetter och info finns på www.sockerfriadagen.se

Nina Jansdotter
Webbpedagog