Många kommer tillbaka till jobbet efter semestern till 200+ olästa mejl. En del börjar frukta semesterns slut redan under sina sista semesterdagar då de är medvetna om hur mycket de har att ta igen när de kommer tillbaka. Andra väljer att fortsätta kolla mejlen under semestern för att inte komma tillbaka till ett allt för stort kaos.

Dessa tre enkla tips från Selma Jemelka, som driver eget som virtuell assistent, genom sitt bolag Jemva, hjälper dig minska stressen kring din inbox och ger dig möjligheten att slappna av på riktigt under semestern.

1. Avsätt tid
- Boka inte in några möten de första dagarna efter semestern. Ge dig själv möjligheten att läsa igenom mejlen och uppdateras på de situationer som uppkommit under tiden du varit borta. En del av de akuta ärendena kan redan ha hanterats av dina kollegor.

2. Behåll autosvaret på ett litet tag till

- Det finns personer som kommer förvänta sig att du har svaret på frågan de väntat på i flera veckor, samma dag som du kommer tillbaka.
Därför är det bra att inte stänga av autosvar samma dag som du kommer tillbaka. Du kan även byta ditt autosvar till att du precis kommit tillbaka men att du inte har möjligheten att svara så snabbt som du hade velat.

3. Sortera - radera
- Genom att sortera din inkorg efter avsändare blir din inkorg lättare att hantera. Du får en uppsyn på de som är viktigt och det som behöver prioriteras. Det gör det även enklare att rensa onödiga nyhetsbrev och annan spam som fyller din inkorg.

Tips inför nästa semester:
Sortera din inkorg innan du går på semester nästa gång.
Genom att ha mappar för dina viktigare mejl, såsom mejl från ditt team och kollegor, vet du vilka mejl du bör ta tag i först. Även CC - mejl som skickas för att du ska få information, kan du sortera i en egen mapp. Dessa mejl är ofta inget du måste ta tag i direkt och du kan istället lägga ner din tid på de viktiga mejlen.

 

Nina Jansdotter
Webbpedagog