Ewa Meurk, som till yrket är hälsoingenjör på Elitista, har alltid älskat att resa och gör det så ofta hon kan. Här delar hon med sig om vad det är hon tycker är det bästa med att resa samt ger några bra hälsotips till dig som vill bibehålla din hälsa och komma fram till ditt resmål i så bra balans som möjligt.

Det spelar inte så stor roll om det handlar om en kortare resa i Sverige eller om hon åker till andra sidan jordklotet. Ewa älskar att uppleva nya platser och träffa nya människor. Det är en del av hennes DNA, inleder hon entusiastiskt.

- Känslan av att vara på väg någonstans är härligt. För mig börjar resan redan på Arlandabanan på väg till flygplatsen eller på tunnelbanan på väg till tåget.

Det finns en även kravlöshet i själva resandet. Som om man befinner sig i en annan dimension där man kan slappna av från alla krav och bara vara i nuet, tillägger hon.

Däremot kan rutinerna kring mat och träning vara utmanande. Det gäller att ha fokus på det som man mår bra av oavsett om man reser eller inte.

- Nu menar jag inte att man ska äta och leva precis som hemma men man ska prioritera. flygplan mat till exempel prioriterar jag inte utan tar hellre med mig egen mat. Däremot att smaka någonting nytt i ett annat land det backar jag sällan för.

Därför kan det vara en bra idé enligt Ewa att komplettera flygplansmaten med bra kolhydrater och proteiner. Hon har själv alltid med sig ett bröd gjort på kikärtor. Det är perfekt då det håller sig i rumstemperatur i två dagar och det mättar fantastiskt bra, förklarar hon.

- När jag lägger på massa gott pålägg så får jag en bra måltid. Jag brukar också ha med en liten låda med parmaskinka, salami eller annat lufttorkat kött som mättar bra.

Den viktiga vilan

Vilan är också viktig när man reser och om Ewa flyger långt har hon alltid med sig ögonlappar, sovkudde och öronproppar. Hon borstar tänderna som vanligt och förbereder sig för natten samma tid som det land hon ska till.

- På så sätt är jag i fas när jag kommer fram så gott det går. Ibland tar jag lite extra kosttillskott som lugnar, som till exempel magnesium, ashwagandha eller glycine.

Ett annat tips hon gärna vill lyfta fram är att det är en fördel att undvika alkohol i stora mängder. Det torkar ut kroppen och sliter onödigt mycket. Hon tycker om att landa så pigg som det bara går.

Ha även bekväma kläder på dig och bra skor. Det blir alltid mer gående än man tror på en flygplats. Bra skor är livskvalité enligt hennes erfarenhet.

- Jag har alltid med träningskläder och ett expanderband i resväskan. Du kan lätt köra ett bra träningspass på hotellrummet och du behöver inga träningsskor som tar stor plats, jag tränar barfota.

Nina Jansdotter
Webbpedagog