Fotograf: Jannis politidis

Hon hade förstörd rygg, dubbla hjärtstopp, stroke och cancer i halsen. Maria Ljungmarks mamma var så sjuk att hon inte kunde äta men blev ändå nekad sjukpenning. Snart kommer hela historien om deras kamp i boken ”Mamma dog två gånger”.

– Det finns många fantastiska läkare men tyvärr var inte de närvarande i början av mammas sjukdomstid. Det är därför det blev som det blev, konstaterar Maria Ljungmark som kämpade mot många stora, tunga instanser. Det handlade om sjukpenning, arbetsgivare, facket, sjukhusets försäkringsbolag, felhantering på sjukhuset…

Maria fortsätter: ”De gör allt väldigt krångligt för att du inte ska orka. Jag slog väldigt mycket på nätet, för vissa saker visste jag inte hur jag skulle hantera. Men det finns tidigare rättsfall och domar. Vissa saker går att härleda ur överklagningar.”

Till dig som också kämpar mot myndigheter rekommenderar hon att inte upp, utan att fortsätta kämpa.

– Ju fler som får rätt, desto mer måste de ändra vissa av systemen som finns. Det är upplagt så att du inte ska orka och de ska vinna. Den som är sjuk orkar inte kämpa. Det finns inte många anhöriga som orkar stå upp heller.

Maria Ljungmark orkade dock kämpa, eftersom hon fick tunnelseende: ”Jag ska ta mig igenom det här, tänkte hon. En vacker dag löser det sig, för ingenting är för alltid.”
Dessutom åsidosatte hon allt som inte var viktigt och satte sitt eget liv på paus under de här tre åren som allt pågick.

– När saker händer i livet, prioritera rätt, poängterar Maria Ljungmark. Se uppifrån och ner, prioritera i rätt ordning och se att allt, hur jobbigt det än är, har ett slut. Ljuset kommer där framme. Det löser sig även om det kan vara väldigt tungt under resans gång.

Om sina erfarenheter skrev Maria Ljungmark i boken ”Mamma dog två gånger” (förlag Lilla spöket) som handlar mycket om hennes resa. Hur hon hanterade mammans sjukdom, myndigheter, pappersarbete och försöka få rätt.

– Om du är i liknande situation, kan skrivandet göra att du får ur dig mycket. Sätt ord på dina känslor och tankar, istället för att bära det i ryggsäcken, rekommenderar hon. När du sätter ord på det, får du ur dig det och ryggsäcken blir lättare. När det inte finns någon som kan hjälpa dig, är det mentalt jobbigt. Andra kan inte förstå eller relatera till allt. Då gäller det att du hitta din egen väg. Du kan exempelvis vara ute och gå, vara i skog och natur. Alla hittar sina vägar som passar bra för dem.

Hon tycker att det känns lite som om livet börjar om nu, efter det som har hänt. Dessutom träffade hon en ny partner under resans gång!

Tips till andra som vill skriva böcker
– Våga tro på dig själv - du kan mer än du tror.
– Börja skriva. Gärna med papper och penna.
– Be om hjälp, exempelvis en lektör som kan hjälpa dig att formulera dina tankar.

Av Marie Hagberg

Nina Jansdotter
Webbpedagog