Camilla Gyllensvan har coachat hundratals klienter runt om i världen, och älskar verkligen att se den där gnistan i ögonen på hennes klienter, när de skapar möjligheter för sig själva att vara och leva sitt bästa jag.  Hon arbetar med snabb och varaktig förändring genom att använda kraftfulla och tekniker som hjälper dig förändra ditt liv snabbt samt skapa nya förutsättningar för att du ska ta dig till nästa nivå. Här berätta hon om sitt företagande samt om sitt digitala koncept kring att vara känslosmart kring mat. 

Camilla inleder med att, med glimten i ögat förklara att hon är så " tråkig" att folk somnar på 7 minuter eller mindre. I alla fall de tusentals människor som varje natt lyssnar på någon av de ljudfiler som finns på olika streamingtjänster inom sömn (vikt, självkänsla, fokus, avslappning etcetera som hon har spelat in 

- Faktum är att en av mina ljudfiler med sömn var den mest spelade i sin genre under 2020.

2013 startade Camilla utbildningsföretaget 4 LIFE Academy AB, med fokus på personligt ledarskap och kommunikation samt utbildning för coacher och föreläsare, ”peak performance coaching” och internationella certifieringsutbildningar i NLP samt hypnos via American Board of NLP. Mindboozt Publications grundades 2017 och är det nya sättet att ge ut bok. 

- Ett modernt förlag som specialiserar sig på att publicera böcker, utbildningar och tankar från inspiratörer inom personlig utveckling, företagande och livskunskap. Vår inriktning är böcker som handlar om personlig utveckling och lärande där de publicerade verken handlar om kommunikation, ledarskap, coachningstekniker, mental träning, NLP för att nämna några.

Många gånger har deras författare redan en upparbetad läsarkrets. För alla som har en inspirerande historia att berätta ger de även ut ”teaching memoirs” och självutvecklingsböcker under deras imprint By MBP, för de tror på historier som berör på ett sätt eller annat, tillägger hon. 

Vad handlar din kurs om?

- Att vara känslosmart runt mat handlar om att medvetandegöra ätandet och allt som påverkar ditt ätbeteende. Målet är att du vid varje tillfälle som du stoppar något i munnen skall vara medveten om varför du äter, vad du äter, hur du äter och hur din kropp påverkas av det du äter. Ett medvetet ätande hjälper dig att välja bort oönskat ätande, så som småätande och överätande, fast också att vara mer närvarande när du äter och att verkligen njuta av den mat som du väljer att mumsa i dig.

Varför är detta ett viktigt ämne?

- I många år kämpade jag med min vikt, antingen vägde jag för mycket eller för lite och många gånger låg jag just lite över eller under. Redan som barn lärde jag mig att vara duktig och snäll, och att om jag inte höll mig i schack eller var besvärlig så var det inte bra. Att så länge jag var som och betedde mig som omvärlden ville och förväntade sig så var allt bra. Fast riktigt så fungerade det ju inte för jag stängde ner känslor och försökte fylla tomrummet med att äta.

Ätandet fyllde aldrig upp tomrummet utan skapade mest ett skydd mot omvärlden, så att Camilla skulle slippa känna. Då hon aldrig ansågs ha ett problem med sin vikt så gjorde man ingenting åt det hela eller ifrågasatte hur hon hanterade sin vardag, sina känslor och upplevelser genom att äta eller inte äta. Att hon på något sätt trodde hon hade kontroll, för att i nästa stund totalt tappa kontrollen. 

Därför gick hon igenom svältande tonår, överviktiga unga vuxenår och vältränad 30-åring för att sedan upprepa cykeln om och om igen. Det var inte förrän Camill på allvar tog reda på vad som egentligen låg bakom sitt beteende och sitt t sätt att hantera saken som hon såg mönstret. 

- För det spelade egentligen ingen roll om någon gjorde mig illa eller sa något elakt, jag hanterade det med mat. Likväl om någon sa jag gjorde något bra, så hanterade jag även det genom att kväva känslan med mat. Jag fyllde upp tomrum, ensamhet och glädje med mat och ätande.

Många har samma problem 

Och tyvärr är hon inte ensam, enligt hennes erfarenhet. Många av hennes klienter har testat det mesta, de kan alla dieter och kurer och ändå får de inga resultat. De går ner i vikt en period så länge de klarar att hålla fokus, för att sedan inom kort gå upp det de kilon de tappat och lite till. Dessa personer har vanligtvis vad många skulle kalla normalvikt. 

Därför kan ingen kan tro att de hanterar sig och sina känslor på detta sätt. De känner sig misslyckade, rättfärdigar sitt beteende och fortsätter självsabotera. Om och om igen tills de knäcker koden. Det handlar om de tankar och beteenden dessa individer har och hur de tror att regler som att väga/mäta, gå på detox och dieter ska hjälpa dem mer än bara kortsiktigt, menar hon. 

- Många känner en frustration över att de inte går ner i vikt och de flesta upptäcker hur lätt de kan släppa kontrollen och ignorera idén på hur det ska vara, istället för att hitta ett nytt sätt att agera och förhålla sig till mat. När de väl knäcker den koden känner de sig lättade både i kropp och sinne.

Vi normaliserar många gånger ett beteende som för många är skadligt bara för att det hamnar under radarn. Du ska antingen "vara " supersmal och ha problem, eller vara mer överviktig vilket också normaliseras. Känslosmart är ingen diet, ingen metod eller ett viktminskningsprogram. Det är heller inga restriktioner. 

- Det handlar om att oavsett var du befinner dig i livet ska du kunna njuta och må bra av det du äter utan att känna skuld eller att du är konstig.

Traditonell behandling inom KBT fungerar bara till en viss gräns, och samma sak gäller om man håller sig enbart till coachning. Camilla har funnit att vi många gånger kan behöva kombinera olika läror för att nå ett önskat resultat. Vi är olika. Precis som minfulnessträning handlar, enligt henne om att vara i nuet, att vara här och känna det som är. 

- Om du då tänker att ha din tillvaro går ut på att slippa känna kropp och närvaro, så kanske inte mindfulness är bästa platsen att börja på. Ta då dig an lösningen från en annan vinkel. Vi är olika, har olika erfarenheter och tar in information på olika sätt.

Vad är fördelen med att denna kurs är digital?

- Att själv kunna avgöra när och var du vill göra din kurs ger nya möjligheter. Kursen är på 8 moduler. Vissa gör den på 8 veckor, andra dubblar tiden och några vill ha 8 månader på sig. Det digitala formatet ger flera möjligheter. Kursen består som sagt av 8 moduler, vilket betyder närmare 150 sidor material och flera timmar ljudfiler med meditation.

Det gör att du kan lyssna på kursen på väg till jobbet, på promenaden eller när du behöver en mental boozt!  Vi människor behöver repetera, understryker hon.  Allt för många läser en bok, funderar en kort stund på den och ställer tillbaka den i bokhyllan för att sedan glömma bort allt. Enligt en studie så sägs det att vi tar in ca 7 % av vår kommunikation via ord, och som NLP-nörd tänker jag att ord är väldigt viktiga. 

- Lägg sedan till att vårt omedvetna styr våra beslut till 95 %, så kan vi skapa fantastiska resultat genom att hjälpa det omedvetna lära sig nya varor och beteenden på ett lätt och roligt sätt. Samtidigt som vi behöver repetera och öva på nya beteenden och vanor, så de kan få ta plats istället för att kämpa med att undvika de gamla.

Kunskapen har funnits länge 

Mindful eating är inget nytt; det har funnits i flera tusen år.  Fast i dagens snabba samhälle har just vårt ätande och sättet vi äter på förändrats. Idag behöver vi inte vara hungriga särskilt länge utan kan lätt slinka in på affären eller på ett snabbmatsställe. vi tillbringar allt för mycket tid på mindless eating. 

Utmaningen blir istället, enligt henne, att hinna med att äta för vissa och att inte äta för mycket för andra. En liten och till synes obetydlig fråga att ställa "Är jag hungrig?" så syftar den till att förstå varför, när, vad, hur och hur mycket du äter och var du lägger din energi. Använd dig av dessa frågor: 

 • Varför tror jag att jag äter?
 • När äter jag?
 • Vad äter jag på en vanlig dag?
 • Är jag fysiskt aktiv?
 • Äter jag medan jag gör annat? 
 • Äter jag snabbt, och känner knappt smaken av min mat?
 • Äter jag annorlunda när jag är ensam än jag har sällskap?
 • Hur mycket äter jag?
 • Hur känner jag mig när jag har ätit klart?
 • Gillar jag hur jag känner mig efter en måltid?
 • Känner jag mig tvungen att äta upp allt på min tallrik?

Dessa frågor kan hjälpa dig en bit på vägen, tipsar hon. För någon handlar det om att lära sig känna igen hunger och mättnad. En annan att känna skillnad på när känslor får dem att över äta och för den tredje handlar det om att skapa et mer hälsosamt förhållande till mat och ätande. Att bli mer närvarande i nuet. Mindful eating är fritt från dieter och förmaningar. 

- Det är ett sätt att förhålla sig till livet med mer glädje och njutning. En positivt inställning till oss själva och våra kroppar där fokus är på livslång hälsa och ett harmoniskt sinne. Många gånger är det just det vi blandar ihop våra känslor med mat och tappar kontroll eller försöker vinna kontroll genom vårt ätande.

Vad många av de klienter kände innan de genomgick programmet (tidigare enbart tillgängligt för privata klienter) var en maktlöshet och även stor frustration över att inte "klara av" eller "komma i mål", menar hon. 

Vad har du mer på gång framöver?

- Jag tror att vi lärt oss mycket det sista året, även on det digitala har gett otroligt mycket möjligheter att driva företag online. vilket har gett mig möjlighet att utbilda online, förfina och utveckla mig själv.

Under hösten startar nya utbildningar i NLP och hypnos, sedan släpper hon sin egen app med meditationer på svenska och engelska, och även två böcker med fokus på personlig utveckling - "Känslosmart" ett komplement till kursen samt en NLP-ledarskapsbok för den nya tidens entreprenörskap med arbetsnamn "Gamechanger". 

- Förutom det ser jag fram emot att börja träffas igen, nätverka, resa  och skratta tillsammans igen, avslutar Camilla med ett stort leende.

Nina Jansdotter
Webbpedagog