Carina Swartz är VD och ägare till svenskproducerade ekologiska varumärkena Rosenserien och Sweden Eco skincare for men. Hon har arbetat i 25 år med ekologisk hudvård. På frågan varför många har blivit så intresserade av ekologisk hudvård, svarar Carina att medvetenheten har ökat hos konsumenten, vi har börjat ställa krav på våra produkter som vi använder. Forskning visar att det finns många hormonstörande ingredienser i syntetiska kemikalier och det vill de flesta människor undvika på sin hud och väljer därför mer naturlig hudvård.

Även miljömedvetenheten hos konsumenten har ökat och all hudvård vi använder hamnar ju mer eller mindre i vårt avloppsvatten när vi duschar och tvättar oss och därefter i våra vattendrag och kan sedan skada vattenlevande organismer.Dessutom finns så många fina naturliga ingredienser idag som verkligen ger synbar effekt på huden, tillägger hon.

Vilka ingredienser bör man se upp med när man läser innehållsförteckningar?

- Själv undviker jag CMR ämnen i hudvård, cancer, mutagent och reproduktionsstörande ämnen såsom Polyaminopropyl biguanide. Jag undviker även formaldehyd, BHT, BHA, Diethanolamine, Triethanolamine och Monoethanolamine som kan vara både allergent och cancerframkallande. Silikoner och triklosan kan vara giftiga för vattenorganismer och miljön.

Vissa parabener anses vara hormonstörande så då använder hon sig av försiktighetsprincipen och undviker alla parabener. Starka tvättensider såsom Sodium lauryl sulfat undviker hon också då de torkar ut hud och hår. Mineraloljor som används i många hudvårdsprodukter kan täppa till porerna och de innehåller ingen näring till huden, hon använder hellre vegetabiliska oljor.

- Som konsument är det dock inte lätt att välja rätt då många ingredienser ser väldigt kemiska ut på namnet fast de kanske är utvunna ur till exempel kokosfett.

Hur kommer det sig att ingredienser som inte är bra används i så stor utsträckning?

- Många gånger tror jag att det handlar om ekonomi, det är billigare och enklare att arbeta med t ex mineraloljor än dyra fina vegetabiliska oljor. Växt- och örtbaserade ingredienser är generellt dyrare, ekologiska råvaror är dyrare än naturliga. De syntetiska ingredienserna är oftast mer hållbara än vegetabiliska oljor, en syntetisk kräm kan hålla i flera år medan en ekologisk kräm har mer begränsad hållbarhetstid.

Varför väljer ni en annan väg?

- Vi har alltid satsat på de dyra naturliga och ekologiska råvarorna istället för de billiga syntetiska. Min mamma som startade Rosenserien för 35 år sedan märkte att hennes hud inte mådde bra av starka kemikalier och ville själv ha produkter som var framställda på naturlig väg. Hon ifrågasatte även att all hudvård består av mest vatten. Står aqua överst på innehållsdeklarationen så innebär det att produkten består av 70-90% vatten och det har vi ju billigare i kran.

I stället har de en aloe vera - juice som bas och det gör produkterna mycket drygare och effektivare, förklarar hon. De var bland de första på svenska marknaden med ekologisk hudvård och vi har alltid valt att gå vår egen väg, vi var också först att få Djurens rätts vegancertifiering på hudvårdsprodukter.

Vilka ingredienser använder ni istället som ersätter de mindre bra?

- Vi använder ekologiska vegetabiliska oljor som innehåller mycket näring istället för den billiga mineraloljan. Vi har milda, naturliga tvättensider istället för de starkt uttorkande. Våra produkter har ett självkonserverande system av salter från ris och basilika så vi kan undvika parabener och andra kemiska konserveringsmedel. Istället för silikon i vårt hårbalsam används broccolifröolja som är naturens motsvarighet till silikon.

Vad tror du om framtiden? Kommer fler att välja naturligare alternativ och i så fall varför?

- Jag är helt övertygad om att fler kommer att välja naturliga produkter, hela branschen går åt detta håll. Det är en trend som är här för att stanna. Ju mer folk bryr sig om sin hälsa och miljö så kommer de välja naturligt. Vi måste välja förnyelsebara ingredienser för att vi ska överleva på sikt, det finns inga alternativ.

Nina Jansdotter
Webbpedagog