När hälsoingenjör Ewa Meurk var på besök i MalmöTVs studio för ett par veckor sedan så passade jag, Nina Jansdotter, på att be henne ta ett blodsockerprov på mig. Jag gjorde en intervju med henne angående att hon och hennes företag Elitista är en av arrangörerna som står bakom Sockerfria Dagen den 12 oktober.

Ewa förklarade att det finns kanelbullens dag och kladdkakans dag och många andra dagar i kalendern som handlar om att vi ska äta socker.

- Men den 12 oktober är den första officiella dagen i världen då vi inte ska äta socker. Det är en dag som behövs för socker står bakom många av våra livsstilssjukdomar. Man kan bli riktigt sjuk av att äta för mycket socker, säger Ewa.

Jag själv lever ganska hälsosamt i stort och hälsa är något som intresserar mig mycket. Jag tränar en del men är femtio plus och jag är inte sockerfri. Inte än i alla fall men jag har börjat trappa ner.  Jag har lätt för att falla för frestelsen att till exempel äta saltlakrits som jag är väldigt förtjust i.

Jag tar testet

Dagen innan jag träffade Ewa hade jag haft kalas hemma och ätit tårta och annat gott. Sedan på kvällen hade jag visserligen cyklat och varit på gym och då säkert bränt en del energi. Men jag var ändå nyfiken på hur mitt blodsocker skulle spegla kalasdieten dagen tidigare. Vi gjorde testet vid lunchtid och jag hade bara fastat innan den dagen. Det vill säga bara druckit ett någon kopp grönt te, med lite MCT-olja i.

- Att ha ett för högt blodsocker visar att du kan vara pre-diabetes och det även ligga till grund för att få hjärt- och kärlsjukdomar och metabola sjukdomar. Att hålla blodsockret lågt och jämt är det bästa, säger Ewa.

Mitt fasteblodsocker låg på 4,6 och det är enligt henne bra. Det visar att min kropp hade tagit hand om sockret jag åt på kalaset. Det var glädjande tänker jag men jag tänker också att jag vill lära mig mer om detta område med socker och dess negativa konsekvenser på vårt mående.

Var med den 12 oktober

För dig som också vill öka din kunskap om socker, kost och hälsa välkomnar jag dig att titta in på

 

www.sockerfriadagen.se  

12 oktober är det ett fysiskt event i centrala Stockholm och det finns även biljetter för dig som vill vara med online den dagen. Det blir en fullspäckad dag med mycket intressanta föreläsningar från välkända experter och det blir möjlighet till mingel och att prata med utställare.

 

 

 

Nina Jansdotter
Webbpedagog