Maria Eselböck är homeopat och har bott 16 år i Österrike. Hon kom nyligen tillbaka till Göteborg och har nu i dagarna öppnat sin praktik Visana, här. Här berättar hon bland annat vad som är det bästa med sitt jobb och hon ger även sina bästa hälsotips.

Maria inleder med att berätta att just nu är det full fart med att lansera praktiken. För den som inte har möjlighet att ta sig till praktiken så går det alldeles utmärkt att göra anamnesen via Teams eller MessengerLive. 

Vad är det roligaste med ditt jobb? 

- Det finaste är absolut att få träffa patienten på återbesöket och se vilken förändring som skett. Ibland ser jag det redan på utstrålningen i ansiktet och kroppshållningen. Det är underbart att få se hur livskraften har kommit åter. 

Homeopati är en terapi som bygger på samtalet mellan patient och terapeut, där patienten berättar SINA säregna och karakteristiska symptom. Homeopaten vill höra de där karakteristiska symptomen som begränsar patienten i sin tillvaro. Om någon kommer till henne och söker för huvudvärk så har hon runt 250 medel att välja mellan.

- Beskriver patienten hur huvudvärken känns, vart den sitter och när den blir sämre samt bättre då minskar antalet medel snabbt och till slut så återstår bara ett medel som passar för just patientens besvär. 

Exempelvis; patienten berättar att huvudvärken känns som en borrande känsla i pannan som blir värre när hon läser. Ja då finns det endast ett medel som har just det symptomet, nämligen Ledum, förklarar Maria.

Många är inte så medvetna idag

Tyvärr har hon märkt att patienterna som kommer, inte är så medvetna om kroppens signaler, det är ett fenomen som har blivit mer vanligt de senaste åren tycker hon. Då gäller det för homeopaten att lirka och ställa frågorna på så sätt att man når fram till patienten och hon förstår att lyssna till kroppens signaler. 

- Att lyssna till kroppens signaler och tecken är oerhört viktigt anser jag, på så vis är vi närvarande och jordade. 

Marias bästa hälsotips – som hon ofta ger till sina klienter:

Hon vill att patienten hittar tillbaka till sin livsglädje och livskraft. Visana betyder den sunda livskraften. 

- Jag vill att patienten åter kan börja leva sitt liv fullt ut utan begränsningar i form av smärtor eller nedstämdhet. 

Maria kommer aldrig med förbud utan hennes råd är att ge sig själv kärlek. Hur ger du kärlek till dig själv? Det behöver inte vara något storslaget, det kan vara så enkelt som att tända lite ljus och lägga sig i badkaret. Det kan vara att krypa upp i soffan med en kopp te, eller ringa den där vännen som man inte hört av på länge.

- Ja, det kan vara vad som helst där du ger kärlek till dig själv. Vi hittar inte tillbaka till livsglädje och livskraft genom att slå på oss själva, det gör vi genom att ta hand om kroppen och själen. 

Läs mer på:

www.visana.net

 

 

 

 

 

 

Nina Jansdotter
Webbpedagog