Christina Almén beskriver sig själv som en sprallig tjej, som närmar mig 40 vårar. Hon bor och lever med sin man Christer och dotter Mayla i en skogsglänta på västkusten. Här berättar hon om deras verksamhet Brantas Gård och hur det kom sig att de hamnade där.

För femton år sen så började Christina och hennes man prata om hus- bygga sitt egna drömhus. Men priserna steg fortare än vad de hann få ihop pengar på sparkontot.

- Alla tänkte väl att så här kan de inte fortsätta- men det har vi ju märkt i efterhand att de har ju bara ökat ännu mer.  

De trivdes inte i lägenheten inne i Varberg och när möjligheten kom att flytta ut till hennes farfars barndomshem så tog de den. Nu skulle de få komma ut från stan och samtidigt kunna spara mycket pengar. Så de kunde börja bygga sitt drömhus.

Deras sparkrav var höga. De studerade båda två, utan lån och hade höns, kaniner och odlingar. Pengarna kom in via diverse extrajobb, kaninungar, kycklingar och avelsägg. 

- Men efter fem år så stod drömhuset färdigt. Ett timmerhus i skogsgläntan där min farfar en gång odlade potatis som liten. Samma månad som vi flyttade in fick vi veta att vi äntligen skulle bli föräldrar, efter flera års längtan.

Det blev mycket jobb  

De som alltid hade jobbat mycket, extrajobb fanns både på helger, lov, semestrar, kvällar etc. Christina var då trädgårdsmästare och hennes man jobbade som processtekniker. Men med ett litet barn på gång så ändrades allt. De ville inte längre bara jobba, utan skapa ett liv tillsammans hemma.  Bygga upp sitt eget paradis.

- Vi stoppade in alla besparingar i huset. Men lyckan var kort när huset var klart och elektrikerna ringde för att boka in ett möte med oss. De hade dragit över 100.000kr på budgeten. Alla lån var satta och nu var de stopp hos banken. Hur löser man 100 000 kronor?

Ett snabbt beslut var tvunget att fattas, ut med huset på blocket -uthyrning! Det tog bara ett dygn och så började telefonen ringa och huset var uthyrt hela sommaren av ett större företag som behövde boende till sina entreprenörer. 

- Pengarna kom in, räkningen betalades och 1 månad innan dottern skulle födas kunde vi flytta hem igen. 

De har hittat sina egna vägar

Christina poängterar att de kanske inte alltid valt de ”vanliga vägarna” till pengar. De hittar sina egna vägar. Ibland genvägar, ibland omvägar. Men på något vis kommer de alltid framåt, menar hon.

- Vi började odla för självhushållning, skaffade höns och vaktlar för ägg, kycklingar för kött, gick ihop med några vänner och skaffade sommargris. Vi pusslade med dagarna- jobbade fortfarande en del- omlott, men dottern behövde inte gå på förskolan förrän hon var 3,5. Då gick hon 15-timmars tills hon började skolan. 

Hon berättar också att hon var på väg att ge upp när hon 2016 började få kraftiga problem i ryggen. Efter antalet besök hos fysioterapeuter, lasermassör och att hon drack litervis med kombucha och svalt mängder med nyponpulver, så stod det klart att hon hade fått atros i ländryggen. Då hade hon inte hunnit fylla 35 ännu.

- Jag kände de som att livet var över. Jag var så begränsad, klarade inte av att bära mitt barn, klarade knappt av jobbet och humöret dalade för varje dag som gick när jag vaknade med den smärtan. Medicinerna gjorde mig yr och orkeslös.

Christina började leta alternativa lösningar och när hon hittade lösningen hittade hon något  som både funkade fantastiskt, utan biverkningar men även ett nytt sätt att jobba. Network-marketing. Idag mår jag bra- nej, jag mår fantastiskt, utbrister hon med ett leende.

- Jag har en bra inkomst, med utbetalning varje vecka. Vilket gjort att min man nu håller på att trappa ner på sin tjänst som processtekniker. Vi tar ett steg i taget, en dag i taget. Nu är han ledig varje fredag, och har precis ansökt om att bli ledig varje torsdag också. Snart kommer kanske onsdagarna också. 

Att kunna planera sina dagar ger frihet

Även om det ibland kan kännas tungt med vissa arbetsmoment, till exempel att köra ut sju kubik hästdygna med spade och skottkärra så ger livet en otrolig frihet, menar Christina.

- Att kunna planera mina dagar efter väder, vind och studiedagar och energi är helt perfekt för mig. Det gör inget om potatisen blir satt idag, eller imorgon, eller igår. Men den behöver sättas denna vecka- helst om vi ska ha någon potatis till midsommar.

Vad kan vara jobbigt då?

- Det som jag känner kan vara svårt ibland är nog mer att kunna begränsa sig. Att sluta för dagen. När man jobbar med sin verksamhet hemma på gården så finns det alltid något att göra, så man blir aldrig klar.

Är hon färdig för dagen med odlandet så har hon en stor skål med spenat och lökblast som måste tas hand om.  I ugnen står en plåt med örtsalt som ska mixas och tre missade samtal med kunder som vill beställa produkter, tillägger hon. Jag skulle kunna jobba dygnet runt- så det svåra är att hitta en balans med lagom.

 - Ibland känns det som att man inte räcker till. Men jag gör så gott jag kan. Vi gör så gott vi kan!

Vad har du för mål?

- Jag har flera olika mål i livet. Målet med min online-business är att i främsta hand ska vi byta av, jag och min man, Jag ska dra in pengarna, så att han kan sluta på sitt lönearbete eller i alla fall dra ner på timmarna- ett steg i taget. Sedan är tanken att de ska täcka upp lånen så vi kan betala av vårt hus. Det har varit ett av våra gemensamma mål. Att vi ska bli skuldfria! 

Gården i sig bedrivs många olika sätt. De driver upp plantor och har under våren plantförsäljning. Under sommaren och hösten har de grönsaksförsäljning och under hösten/vintern så gör de hästlampor som säljs på nätet. Christina berättar även att hon har gett ut en bok om självhushållning och tankarna om livet på landet. Hon har bloggat för större företag och gjort en del samarbeten med både stora och små företag.

- Vi har ökat upp höns och har nu 40 höns för äggförsäljning, vi ordnar skattjakter i skogen, mobilt äppelmustri och hyr ut sommarhöns. Vi håller hela tiden ögonen öppna för att bredda vår verksamhet utan att det blir för tungt jobb. Har man många ben att stå på så faller man inte så hårt om något skulle knäckas. Till exempel så var vi tvungna att avliva alla våra höns i höstas på grund av en smittsam sjukdom vi hade fått in i hönshuset. Jättetungt, men de påverkade inte ekonomin så mycket.  

Gör en budget och prioritera dina val

Vill du kliva av ekorrhjulet eller hitta din egen väg framåt mot ditt drömliv så tycker Christina att det första man bör göra är en budget. Kolla var tar pengarna vägen? De hade två heltidslöner när de i bodde i lägenhet i stan, men pengarna räckte knappt ändå.

När vi flyttade ut på landet, med låg hyra så klarade vi oss på lite extrajobb och kunde studera samtidigt. Men gör en budget- är det stora och svåra poster så bryt ner dom. Hur mycket pengar lägger du på till exempel på ost, tv-abonnemang, eller medlemskap. Titta över alla poster och välj ut de som är viktiga, de andra kan man gå in och dela upp för att sedan börja skära ner.  

Prioritera i livet och välja vad är viktigt för dig, tipsar hon.  Är det en veckas solsemester eller skulle du hellre vilja vara hemma fyra veckor med familjen? Eller kanske gå ner till halvtid under två månader?

Kostnaden kan, enligt hennes erfarenhet vara desamma i slutändan. Börja bolla med tankarna. Vad kan man göra i ert hem som gör skillnad för er? Vad är viktigt för er?

- Skaffa en sidoinkomst. Något man kan jobba med under tiden man går ner i tid, som täcker upp de utgifterna som uteblir från de vanliga jobbet, avslutar Christina. Helt plötsligt är man friare än man trodde!

Nina Jansdotter
Webbpedagog