Pia Eriksson har varit ensamstående mamma på heltid till barnen sedan den yngste var 1,5 år. Detta innebar ett liv som kretsade kring att få ihop livspusslet med att arbeta 100% och ta hand om barnen på helt egen hand med allt vad det innebar med skjutsning till aktiviteter och allt runtom. Pia blev expert på att hitta smarta lösningar i logistiken och utvecklade ett tänk att allt går. Hennes intressen för att resa fick stå tillbaka under många, många år. Pia hade en stark längtan att få ägna tid till sina intressen såsom resor. Hennes engagemang i barnen under deras uppväxt har givit frukt och de är idag starka unga vuxna. Här i denna artikel berättar hon bakgrunden till varför hon började arrangera resor med träningsinriktning.

Sedan Pia var liten har hon haft mycket energi, varit fysiskt aktiv och full av idéer. Hon höll på med gymnastik, simning, aerobics och utförsåkning.

- Som tävlingssimmare blev det många varv i löparspåret också. Jag trivs bäst när jag får röra på mig och älskar att promenera i naturen. Jag tycker om att skapa och har tapetserat och måla många väggar och efter att jag sålt villan och bor i nyproducerad bostadsrätt som inte har detta behov av renovering lägger jag min skaparanda på att utveckla mina resor samt har precis börjat skapa en onlinekurs i mindfulness.

För tre år sedan valde Pia att sälja villan för att kunna investera i en lägenhet på Cypern tillsammans med två väninnor. De hyr ut sin lägenhet via Rbnb och åker själva dit så ofta de kan. Hon har nu lärt känna området och rekat efter bra restauranger, vandringsleder, bra Spa och det som är värt att se. Hon har satt ihop ett lyxigt koncept med träning och återhämtning, förklarar hon, entusiastiskt.

- Jag är nyfiken på livet och har ett stort intresse för personlig utveckling och lärande. Jag har även utbildat mig till ICF coach och mindfulnessinstruktör. 

Hur kom du in på detta med att arrangera träningsresor? 

- Visionen att arrangera tränings- och upplevelseresor till solen väcktes då jag själv reste som deltagare på min tredje sådan med ett stort företag. Jag saknade det lilla extra på dessa resor och därför utvecklade jag mitt eget koncept.

Pia vänder sig till dig som önskar gemenskap i en liten grupp. På hennes resor bor du i hög standard i ett lugnt område med närhet både till havet och bergen. Hon fortsätter:

- Vi äter god och varierad kost på olika restauranger som jag noggrant valt ut. Jag vill att du ska känna dig omhändertagen och rikligt servad på resan och därför har jag lagt in utflykter, Spa-dag och massage, vinprovning och gourmetmiddag i priset.

För Pia är det viktigt att alla ska ha en möjlighet att unna sig en veckas återhämtning i solen och priset är därför satt utifrån detta. De kompetenser hon själv inte har tar jag in genom samarbete med andra duktiga personer. Hon håller själv i yin-yoga, mindfulness och är din guide under veckan, tillägger hon.

Förutom resorna till solen arrangerar Pia också Spa-retreats på Högberga havsspa på Lidingö i Stockholm. Där har du, enligt henne en god möjlighet att återhämta dig från stress och vardag i en lyxig miljö med god mat, vacker utsikt över havet och ett besök i det avslappnande utomhus-Spaet.

- Du har dessutom möjlighet att ta en break i vardagen med en härlig middag i centrala Stockholm. Vi äter god mat, ger varandra tips om livspusslet och andra utmaningar med stress och hälsa.

Vad betyder träning för dig? 

- Jag är tacksam över att min kropp servar mig och funkar. Jag älskar att röra på mig och vill vara fri. Fri för mig innebär att kroppen fungerar och klarar av mina önskningar att vandra långa pass i bergen, att göra yoga-övningar och behålla en god kondition så att jag kan göra allt som jag tycker är kul. 

Vad kan någon få ut av en träningsresa?

- Kombinationen träning och återhämtning i solen är som balsam för själen. Vi tränar tillsammans, umgås, äter god mat och upplever ön tillsammans. Det blir ett fint minne och många kan tom få vänner för livet på en sådan vecka.

Vad är det roligaste med ditt jobb som arrangör?

- Det är att planera och sätta ihop programmet och att få uppleva glädjen hos deltagarna. Att skapa hemsidan och använda de foton jag tagit när jag varit runt och rekat. Förväntan att få dela mina smultronställen med deltagare som följer med mig på resan. Jag har genomfört tre resor inom ett och ett halvt år och det känns otroligt tillfredställande att se nöjda deltagare och att få bidra till ett fint minne för dem. De som åker med mig köper ett paket där allt är serverat. Det enda de behöver göra är att boka sin flygresa och följa med på ett beprövat koncept.

Vad är utmanande? 

- Jag vet att jag har ett fantastiskt koncept med det lilla extra. Frågan är hur jag ska kunna nå ut och få folk att förstå att det förmånliga priset på min resa inte är kopplat till sämre kvalitet utan kopplat till utmaningen med att attrahera kunder.

Hur får man ut max från en sådan resa om man är deltagare? Hur mycket ska man träna innan etcetera?

- Konceptet är upplagt så att träningsklasserna passar både tränad och otränad. Deltagaren lägger själv ribban utifrån sina egna förutsättningar. och personliga tränaren som håller i klasserna ger instruktioner till varje deltagare utifrån dennes förutsättningar. Det är därför vi endast är max 12 deltagare inklusive mig och PT:n för att var och en ska få bästa coachingen.

En dag kommer deltagarna att promenera i cirka två timmar i sträck upp till toppen av berget med paus för lunch och sedan två timmar tillbaka. För att klara av den vandringen behöver man vara i så god kondition att man orkar gå i två timmar i lutning. Rekommendation är att man åtminstone har förberett sig med lite längre promenader med ökad puls ett par gånger i veckan under de närmsta månaderna före resan, tipsar Pia.

- Yoga-klasserna som jag håller i behöver man däremot inte träna för innan. Det är Yin-yoga som fokuserar på kroppens bindväv, ligament och leder. 

Läs mer:

https://www.pialifestyle.com/traena-vandra-yoga-njut-och-relaxa