Daniel Johansson började intressera sig för kristaller redan när han var en väldigt liten pojke. En när han var liten och han och hans mamma gick förbi en kristallbutik så såg hur stora hans ögon blev. Den sommaren skulle de åka till Gotland och då kom hans mamma ihåg hur hon hört talats om kristallgrottorna där och berättade för honom.  Det var första gången Daniel började drömma om att hitta kristaller och några månader senare när de var på Gotland hade han packat med hammare och mejsel för att extrahera en kristall ur grottan.

Utan att ha berättat om sin plan till någon smet Daniel iväg från den guidade turen, men som tur var märkte hans mamma det fort, så hon och guiden hittade mig innan jag hann börja. Senare samma dag några kilometer där ifrån så hittade han sina mina första kristaller vid havet. Han var 5 år.

Vad gör du med kristallerna?
-  Från magkänslan efter vi hade kommit hem igen efter gotlandsresan satte jag ihop lite fossiler, snäckor och kristaller med hjälp av stearinet från ljus jag smälte. Fint tyckte jag det var men det viktiga var att de skulle sitta rätt. Jag har utvecklat denna konst sedan dess!

Var hittar du kristaller? Om du vill avslöja.
- Har hittat tolv olika kristallformationer runt om Sandared här växte upp men åker så ofta jag kan till Lotunheimen i Norge. Det finns även närmare ställen som till exempel Glasberget i Kungsbacka, där jag varit mycket de senaste åren.

Vad är det mest spännande med kristaller?
- Mystiken om hur dem. Hur de har vuxit, lager för lager i miljoner år. De flesta jag visar mina skatter för frågar vem som har slipat dem och när man berättar att det är naturen som format dem så häpnar folk. Den finns en intelligens inom dem man vara blind för att inte se. För mig är det mest deras minnen och historier som är det mest spännande.

Vad har de för ’krafter’? 
- Precis som allt levande så har kristallerna elektromagnetiska fält. Som det man kan se när man häller järnpulver över en bit papper med en magnet under. Precis som människor kan deras elektromagnetiska fält vara svaga och starka men när man plockar dem i naturen brukar deras fält oftast vara starkare än de kristaller som jag ser i butikerna.
Man kan hålla en magnet i ena handen och en stark kristall i andra handen så kan du leka med fälten som om du håller i två magneter, fortsätter Daniel entusiastiskt. Sen har ju alla mineraler egna egenskaper också. Detta är bara energigrundprincipen och hur han  sätter ihop kristaller handlar mycket om hur där deras magnetiska fält passar in med varandra, menar han.

Hur kan man använda kristaller i sin vardag för att må bättre?
- Bra fråga! Det finns oändligt många möjligheter med kristaller. För att inte krångla till det för mycket så kan man få väldigt mycket av att ha några fina stenar i blomkrukan. Bästa sättet och ta upp kristallens information är att dricka vatten den legat i ett dygn.

Nina Jansdotter
Webbpedagog