Med intresse så bevakar jag sedan länge hur traditionell sjukvård kan kompletteras med komplementärmedicin. Jag läser om hur andra länder mer och mer kompletterar sin vård med det som kan kallas orginalmedicin, healing och nya terapeutiska tekniker. Tyska läkarmottagningar har som exempel, örtmedicin och dylikt på sina hyllor. Det ges Reiki (energihealing) på sjukhus som eftervård till cancerpatienter i Skottland och Australien med mera.

I Sverige så bråkas det om KAM (Komplementär-och AlternativMedicin) utredningen som väcker oro hos de som håller fast vid och tjänar pengar på traditionell sjukvård, dvs fixa symptomen men inte orsaken till sjukdom. Funktionsmedicinska mottagningar öppnar men är inte stödda ekonomiskt av staten så du får betala dyrt för att få ta prover och göra utredningar på varför du blev sjuk från början. Jag känner människor som haft flertalet autoimmuna sjukdomar som blivit helt symptomfria efter att ha behandlats av funktionsmedicinska läkare och lever idag ett skovfritt liv. Det vi ser nu är att det lyckats med att få in akupunktur och mindfullness i vården, det får vi ge en eloge till men det finns mer att göra,  vi får se vart KAM utredningen till slut landar i för åtgärder.

När det kommer till psykologisektorn så var det ett krig mellan olika terapiformer för kring 20 år sedan. Det var relativt nytt med kognitiv beteendeterapi,  KBT,  och denna metod jämfördes med Freuds Psykodynamiska terapi och Jungiansk terapi bland annat. Skräcken för de som utbildats i psykodynamisk terapi var att KBT gick mycket snabbare och patienten inte behövde åratal av samtal och då ifrågasattes det starkt, det var för enkelt och hjälpte bara vissa diagnoser och tillstånd.  Idag är KBT väldigt vanligt, men det tog sin tid.

När det kommer till förhållandevis nya spännande metoder inom psykologin så finns till exempel EMDR,  ”Eye Movement Desensitization and Reprocessing”, som är en psykoterapimetod baserad på ögonrörelser, som kan hjälpa personen att minska besvären efter upplevelser från det förgångna som stör ens dagliga liv. Den används mycket för traumabearbetning. Utbildningen ges endast till de med psykologi-eller psykoterapeutexamen och är en komplettering så används den inte så mycket.

En ännu mer effektiv metod är EFT, Emotional Freedom Technique och nu börjar det bli jobbigt för läkare och psykologer för denna metod kan du använda på dig själv. Den är extremt effektiv genom att du använder dig av kroppens meridiansystem och knackar bort kopplingen mellan den jobbiga känslan och minnet. Så det du tycker är jättejobbigt försvinner liksom i periferin och du känner inte lika starkt kring det längre. Det man gör att man förvirrar kroppen genom att tänka på det jobbig och samtidigt stimulera ditt nervsystem till att lugna sig så får kroppen mixade signaler och den negativa kopplingen minskas eller försvinner helt. Enormt effektfullt. Minnen kring mobbning i skolan blir inte viktigt längre, övergrepp, fobier och liknande försvinner liksom bort. Du kommer ihåg det men det är inte viktigt längre, din kropp reagerar inte längre på minnet. Detta kan göras som behandlingar och tar ca 2-4 gånger, sen är du klar.

En annan metod som knappt pratas om är The Emotion Code tekniken. Emotion Code är ett kraftfullt och enkelt sätt att bli av med ditt osynliga bagage, dvs känslor som sitter i kroppen i ditt undermedvetna. Du kanske inte ens kommer ihåg vad det var för något som hände för 20 år sedan till exempel men via den enkla metoden som tagits fram av Dr Bradley Nelson så kan man identifiera och släppa de fångade känslorna i din kropp som ofta kan orsaka bland annat smärtor. Känslor är ju energi, det är inget du kan operera bort utan det du känner i magen eller brösten, när du blir stressad och känner obehag, är energi som trycker på. Det finns flera sätt men att hitta dessa fastnade känslor är ren och skär magi. Jag har även provat detta på mig själv och även fått loss känslor från kunder som känt en stor skillnad efteråt, de känner sig lugnare och lättare i kroppen, som något har lyfts bort och det finns många vittesmål på att smärtor har försvunnit med behandlingen.

Dessa två, EFT och Emotion Code ser jag kan bytas mot år av terapisamtal där man lär sig hantera sitt förflutna trauma och hantera sina känslor istället för att bryta kopplingen och ta bort dem som vi gör med EFT och Emotion Code. Dessa två tekniker ingår i OptimumMInd processen som jag är utbildad i tillsammans med 3 principles, som berör processerna kring Sinne, Tanke och medvetenhet. Mäktigt kraftfullt är det. 

Jag tror med dagens läge kring traditionell sjukvård och psykisk ohälsa som skenar iväg att vi behöver ta till kompletterande metoder som fungerar och inte vara rädda för nyheter om hur vi kan laga vår otroligt komplexa och geniala kropp och sinne, där vi fortfarande inte vet om hur allt fungerar.

 

Monica Poshman

Ledare Metamorfos

Unfolded Mind AB