Berit Gustavsson är 59 år, är gift och har 5 barn och 2 barnbarn. Hon i Oxie utanför Malmö. Hon har nog varit hälsomedveten i stort sett hela sitt vuxna liv. Här berättar Berit hur hon kom in på hälsobanan och vad som är det roligaste med hennes jobb.

När Berit träffade sin man, så tränade han väldigt mycket och hon hade även tränat innan. hon hade 3 barn innan när de träffades och så fick de tvillingar.  Étt år efter fick hon en ide om att träna till en fitness-tävling. Dock rann det ut lite i sanden efter ett tag – men viljan fanns där.

Berit driver sedan snart fem år tillbaka en verksamhet som heter Moder Jord. Hon är utbildad certifierad massör, massageterapeut, diplomerad regndroppsmassör, utför även Hot Stone behandlingar, medicinsk laserbehandling, lymfmassage och lättare ansiktsbehandling. Har också IR-bastu. Är även lärare för RDT (regndroppstekniken) och massage för hemmabruk.

Hur kom du in på hälsobanan?

- Jag jobbade väldigt mycket, är ekonom i botten och är en person som har svårt och säga nej, vilket ledde till utmattning och depression i två omgångar→ 2006 och 2016. Runt åren 2014/2015 började jag forska mer kring hälsotänket med att göra egna tvålar (disk, tvätt o rengöring) även kroppsvård som egen lotion, läppbalsam, solkrämer etcetera.

Det var kul och inspirerande, förklarar Berit. Hon började läsa på ingredienser så fort jag handlade i butiken. Så när hennes sista krasch kom 2016, så gick hon hemma och lurade på att byta bana, men var för feg och vågade inte.

- Jag gick även på KBT-behandling och ville inte äta antidepressiv medicin. Min företagsläkare och terapeuten från KBT pushade mig att börja starta eget. Sagt och gjort så tog jag steget. Bad om tjänstledighet och lärde mig Regndroppstekniken som sen ledde till SKM (svensk klassisk massage) och i sin tur till en lokal. Här är jag nu med fler olika behandlingar och nu även egna kurser.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

- Det absolut roligaste med mitt jobb, är att hjälpa andra att bli friska. Att få dem att tänka på sig själv som ett pussel. Det hjälper inte att bara jobba med en pusselbit, man måste titta på alla bitarna och få ihop sitt ”pussel” vilket då är total livssituation för att bli helt frisk.

Hon tillägger att hon kanske inte jobbar med allas pusselbitar, och vissa behöver man jobba med själv. Att få vara med om andras ”problem-områden” får hon ut mycket kunskap och kan hjälpa andra och även sig själv.

Vad har du för tips till de som också vill jobba inom hälsonischen?

- Man måste nog först fråga sig själv ”vad vill jag göra” och ”varför vill jag göra det”. När de två frågor är besvarade, så kan man gå ett steg vidare. Var är du i livet nu? Jobbar du? Kanske på ett ställe där du inte vill vara? Ta tjänstledighet? Det vara jobbiga beslut som måste tas, men vill man ”enligt mina två frågor ovan” så kan man nå det.

Hennes KBT terapeut sa: ”tänk om du sitter där i gungstolen och är 90 år, och undrar: varför gjorde jag inte detta” Det är inte värre än att testa, du kan alltid backa och återgå till en ”vanlig” vardag där du var förut.

Steg 3 kan var utbildningar och kurser. Man kanske ska höra med myndigheter angående starta eget bidrag. Sedan komma underfund om man har en möjlighet hemma i ett rum, eller behöver hyra en lokal, avslutar Berit.