Jenny Choudhury är 43 år och mamma till två barn och har trots, eller kanske tack vare, utmattning kunnat skapa och driva ett företag på sina egna villkor. Hon driver Healthy Happiness, som erbjuder hälsoanalyser, rådgivning och coaching inom kost, näring och livsstil som hjälper människor till bättre hälsa, mer energi och glädje. Hennes verksamhet är helt online vilket gör att hon kan hjälpa människor var de än befinner sig. Jenny älskar att inspirera och motivera till bättre hälsa och välmående och har gjort sitt största intresse till sin huvudsysselsättning. Här berättar hon mer om sin spännande resa.

Jennys bakgrund inom systemutveckling och webbutveckling gör dessutom att hon kan kombinera sitt intresse och utbildning inom hälsa med webb och sociala medier och hjälper andra hälsoentreprenörer och hälsoföretag med teknisk assistans kring detta, då hon har särskild insikt om deras behov, förklarar hon.

När började ditt intresse för hälsa?

- Jag har alltid varit intresserad av hälsa men valde att utbilda mig inom datavetenskap, systemutveckling och webbutveckling, samt arbeta inom det. 2009 föddes mitt första barn och inför det och efter kom intresset för hälsa att bli mer viktigt för mig. Mycket av min tid gick till att läsa och söka efter information då min förstfödda föddes med komplikationer och efterföljande hälsoutmaningar.

Hur började du jobba med hälsa?

- Mot slutet av 2016 blev jag sjukskriven på grund av utmattningssyndrom. Jag hade varit nära den berömda väggen länge, på grund av stress både i jobbet och privat. Hösten 2016 gick min far bort hastigt och oväntat bara 66 år gammal och det kan man säga fick mig att ramla in i väggen, eller bägaren att rinna över. Jag såg hur illa förberedd sjukvården och även företagshälsovården är för att ta hand om oss och hjälpa oss som blir utmattade och jag visste att det finns så mycket mer att göra för att hjälpa både mig själv och andra.

Då utbildade Jenny sig till Kost- och Näringsterapeut och Hälso- och Livsstilsterapeut, för att hjälpa sig själv, sin familj och även kunna hjälpa andra. I takt med att hon blev bättre tog hon steget till att starta eget för att hjälpa andra se att vi själva har kontrollen och det finns mycket vi själva kan göra för att förbättra förutsättningarna för hälsa och välbefinnande och optimal hälsa om man så vill, menar hon.

Vad är det roligaste med det jobbet?

Jag älskar att inspirera och motivera andra till bättre hälsa och möten med klienter är det roligaste! Dessutom älskar analytikern och detektiven i mig att söka efter och hitta orsaken till klienters hälsoproblem, att analysera resultat av olika tester, klientens bakgrund och historik och lägga pusslet där jag får fram orsak och tar fram rekommendationer för att hjälpa klienten, utifrån dennes unika behov.

Vad är utmanande

- Den största utmaningen handlar om att hjälpa människor förstå att friskvård inte är detsamma som sjukvård och friskvård har vi helt och hållet ansvar för själva. Det gäller att vårda det viktigaste man har, innan det leder till sjukdom.

Vilka är dina bästa hälsotips till andra?

- Det jag framför allt vill förmedla är att du har kontrollen över din hälsa! Du, ingen annan, och din kropp vet vad den behöver. Du behöver bara lära dig lyssna och förstå signalerna och där kan jag hjälpa dig. Mina tre bästa tips är att prioritera sömn, vatten och rörelse!