Savos vandring är en självbiografi som skildrar ett väldigt spännande livsöde. Savo Vidovic föddes i Jugoslavien på 40-talet och växte upp i ett väldigt fattigt hem. Gården där han växte upp hade stampat jordgolv och det fanns varken elektricitet eller rinnande vatten. När Savo var 7 år så fick han sköta om gården där det fanns både hästar och kor. Han gick upp tidigt på morgnarna för att hinna med att utfordra djuren innan han gick till skolan. Det fanns dagar då Savo inte fick någon mat alls och lyckades han någon dag få tag på bröd som inte var mögligt så var det en bra dag. Fattigdom är något som Savo upplever som väldigt jobbigt eftersom han upplevt det själv.

Savo jobbade redan som 12-åring. Han grävde bland annat diken och jobbade på ett företag som letade efter olja och där träffade han människor med högre utbildning vilket väckte hans lust efter kunskap. Den lusten har funnits med Savo hela livet och han ser till att lära sig nya saker varje dag.

När Savo var 18 flydde han från Jugoslavien för att slippa militärtjänstgöring. Han har en motvilja mot militär sedan han som barn bevittnade hur kroatiska nationalister misshandlade hans mamma. Det var samma nationalister som senare hotade Savo med att döda hans 2-åriga son om han inte utförde ett bankrån mot den bank där Savos fru arbetade.

När Savo kom fram till Sverige så startade han sitt nya liv här. Han träffade sin blivande fru, Margareta, på Rondo i Göteborg och de levde ett lyckligt liv tillsammans ända tills 2020 då Margareta gick bort. Boken Savos vandring kom till tack vare Margareta. Hennes sista ord till Savo var att han skulle skriva den här boken.

När Margareta levde så reste de tillsammans väldigt mycket. De tyckte mycket om att vandra och har rest runt med sin husbil till olika länder för att vandra. Det var ett sätt för båda att dels vårda relationen, dels ett sätt att tanka ny energi och nya idéer. Savo understryker verkligen hur viktigt det är att göra saker som man tycker om att göra för att få in mer livskvalitet och livsglädje. Det är viktigt att ha något att se fram emot.

Det som finns genomgående i allt som Savo berättar är hans sätt att tänka positivt och konstruktivt som hela tiden hjälpt honom att ta sig framåt och ur jobbiga situationer. Och det är hans positiva tankesätt som gjort honom så framgångsrik som entreprenör. Han har drivit flera företag och har bland annat importerat mat från Jugoslavien och Thailand till Sverige. Savos företag var det första som importerade olivolja till Sverige.

När man hör Savo berätta om sitt sätt att tänka så förstår man tydligt varför Savo nått den framgång han nått i livet. Savo berättar om de tre viktigaste orden för honom som är: ”Hur gör jag?”. Ordet omöjligt har aldrig ingått i Savos. För Savo har det alltid varit viktigt att göra saker på det enklaste och mest effektivaste sättet och att alltid leta efter möjligheter för de finns alltid.

Några av Savos viktigaste budskap är:

  • Det är viktigt att prioritera så att man ser till att alltid göra de viktigaste sakerna först
  • Det är viktigt att tänka självständigt
  • Du ska inte ge upp för minsta lilla problem
  • Det är viktigt med en bra självkänsla
  • Du ska tycka om att leva
  • Fokusera mer på det som gör att du blir glad över att du lever

När Savo själv drabbades av depression så kom han i kontakt med motivationspsykologi som väckte ett stort intresse hos Savo och han har läst allt han kommit över för att lära sig mer och för att kunna hjälpa andra människor som mår dåligt. Han har hjälpt väldigt många människor genom att motivera och lära ut ett mer positivt sätt att tänka.

För Savo så handlar det om att programmera om hjärnan till tankar som gynnar dig. Savo berättar att det handlar mycket om att få folk att se framåt, att se sig omkring för att se allt det positiva som finns i stället för att skåda inåt på negativa känslor och tankar.

Savo berättar att man efter stora påfrestningar lär sig att rehabilitera sin hjärna på olika sätt och att det är där motivationspsykologi och positivt tänkande är viktiga delar för att nå bra och hållbara resultat.

Savo fortsätter: ”Jag har alltid tid att stanna och prata med folk när jag går ut med hunden, jag gillar att leva, jag försöker anstränga mig att göra livet bättre, många är rika men är inte lyckliga för det, att förstå att det är varje unik individ som påverkar sitt liv, det är du själv som bestämmer vad du vill göra, vill du göra en förändring så kan bara du göra den.”

Savos vandring är en berättelse som visar att hur många motgångar en människa än möter så kan hon ändå vända allting och nå framgång i stället. Med hjälp av dina tankar, din övertygelse och beslutsamhet så kan du nå dit du vill oavsett hur din bakgrund ser ut.

 

Av Cecilia Kärvegård

 

 

 

 

Nina Jansdotter
Webbpedagog