Sanna Holmgren är klinikchef på Arch Clinic, utbildningsansvarig på Arch Academy som har kurser och behandlingar i optimal funktion genom neurobaserad träning. Hon driver också företaget Vardagsstark som jobbar med rörelse, dans, funktion och hälsa.

Med tanke på vad som pågår just nu med viruspandemin så får Sanna Holmgren många frågor om hur man kan boosta sin kropp och sitt immunsystem för att bättre stå emot infektioner. Många undrar också vad man ska göra för att återhämta sig bättre efter en sjukdomsperiod. Hon pekar på 3 olika saker som kan ha betydelse.

Immunsystemet

80% av vårt immunsystem och immunförsvar sitter i magen och i tarmarna. Ju mer optimerad tarmfunktion vi har, desto bättre immunförsvar har vi. Hur kan man optimera sina tarmar? Svaret är enligt Sanna Holmgren goda bakterier. Det finns ett tillskott som heter probiotika. Hon förklarar:

– Antibiotika dödar alla bakterier, även de goda, medan probiotika ger dig goda bakterier som då så småningom dödar de dåliga bakterierna. Dina goda bakterier behöver vara starka och de behöver vara många. Så du behöver mata dina goda bakterier. Det gör du genom ett tillskott som heter prebiotika. Prebiotika är komplexa kolhydrater i form av fibrer och stärkelse som ökar din bakterietillväxt. De är som mat för dina goda bakterier och på så sätt får du ett starkare immunförsvar. 

När det gäller virus av olika slag så är det även då viktigt att ha got om goda bakterier i tarmfloran eftersom de dåliga bakterierna kan sänka ens immunsystem generellt och därmed kan man också tappa motståndskraft mot virus. Prebiotika och probiotika är enligt Sanna Holmgren en fantastisk kombination för att faktiskt öka ens försvar så att det även kan hantera virus.

Att tvätta händerna ofta och mycket i tider med mycket infektioner är jättebra och det tycker Sanna Holmgren att vi ska fortsätta med. Hon tycker emellertid att man ska vara lite försiktig med handsprit och alcogel eftersom spriten dödar vår egen bakteriebarriär på huden. Det kan göra oss mer mottagliga för bakterier. Hon fortsätter med några tips till:

– Att lägga till extra C-vitamin vill jag rekommendera, ja faktiskt så mycket som 4–5 gram utspritt över dagen, ja upp till 10 gram. D-vitamin och zink är också väldigt bra. Mat har en stor inverkan på dina organ och framförallt dina tarmar. Se över din mat och tänk på att äta så mycket ekologiskt som möjligt och försök undvika sådant som sänker ditt immunsystem och då tittar man på dess inflammatoriska effekt. Man tittar på gluten, mejeri, processad mat och socker. Socker är det mest immunsänkande du kan äta. Bara två skivor sockerkaka sänker ditt immunsystem med 50% i minst två timmar.

Alkohol påverkar också immunsystemet negativt, enligt Sanna Holmgren. Det är bra att dra ner på eller helt utesluta alkohol på grund av att det sänker vår förmåga att producera cytokiner som är de vita blodkropparnas försvar. Dessutom minskar alkohol vår förmåga att stå emot virus och den hämmar funktionen i vårt lymfsystem.

Lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsorgan, ett reningssystem som finns överallt i kroppen. Det bildar vita blodkroppar och antikroppar som försvar mot bakterier, virus, mikroorganismer och även cancerceller. Det avlägsnar och transporterar bort döda celler, gifter och slaggprodukter. Det transporterar även bort överskottsvätska som finns i vävnader. Det är det som vi ser som svullnader. Men det transporterar även näring till kroppens celler och vävnader i form av exempelvis proteiner. Sanna Holmgren säger:

– Du kan göra väldigt mycket själv för att boosta ditt lymfsystem. Eftersom vätskan bildas av vatten, flödet drivs mekaniskt av andning, rörelse och massage och det fungerar bäst när du är avstressad, då lite mindfulness varje dag är att rekommendera. Så fort du börjar arbeta med ditt lymfsystem så kommer du att märka att du blir piggare, din hjärna får mer energi och du får bättre funktion i din kropp. Ju bättre lymfsystem desto bättre immunförsvar.

Nervsystemet

Alla våra upplevelser är ett direkt resultat av hjärnaktivitet, vilket betyder att ju mer optimerad vår hjärna är, desto bättre fungerar vi i vår kropp. Skulle vi kunna påverka nervsystemet på något sätt så att det hjälper oss stärka vårt immunförsvar? Sanna Holmgren börjar genast tala om vagusnerven:

– Vagusnerven utgår från hjärnstammen, rakt in vid örat, hela vägen ner från svalget till fertilitetsorganen. Din vagusnerv är grunden för ett starkt immunförsvar. Den tar bort alla inflammationer i kroppen. Den är ansvarig för att sköta all transport av signaler mellan hjärna och kropp och den har all funktion av dina organ. Att stimulera vagusnerven är därför väldigt positivt för din hälsa och ditt immunförsvar.

Vagusnerven involverar alla våra inre organ och producerar 80 % av alla lymfocyter i form av vita blodkroppar som behövs för immunförsvaret. Den är också enligt henne starkt förknippad med vår psykiska hälsa eftersom den primärt är ansvarig för vårt parasympatiska system, lugn och ro-systemet. Man säger att vagusnerven kan vara det enskilt viktigaste organet i vår kropp när det gäller att känna frid, lycka och fullständig balans. 

–Det är i det här området (pekar på hela bålen) som 90 % av ditt serotonin, ditt lyckohormon produceras och 50 % av ditt dopamin som är ditt lusthormon. Det är just därför, på grund av de här kopplingen som man säger att rädsla är den största boven för ditt immunförsvar. När du blir rädd, när du känner obehag inför en situation eller blir rädd för att bli utsatt för något, då sänkts ditt parasympatiska system. Man kan säga att ditt lugn och ro-system sätts lite ur funktion, din vagusnerv blir svag. En svag vagusnerv sänker aktivitet och funktion i alla dina inre organ, inklusive tarmarna och därmed ditt immunförsvar. 

Det finns olika sätt att stimulera vagusnerven på, till exempel andningsövningar, diafragmastretch, olika sorters massage, olika sorters hudstimuli där vagusnerven är som ytligast, nervmobiliseringar och kalla bad. Lågenergilaser är också något som används.

–Man kan även dricka kallt och varmt vatten växelvis för att få effekt på vagusnerven. För allt du äter och dricker påverkar dina organ, vilket innebär att vi är tillbaka vid frågorna om kosten igen, avslutar hon.

Nina Jansdotter
Webbpedagog