Fotograf: Roland Gudinge @moodframes

Dani som driver Massage by Dani kan hjälpa sina kunder med många problem.

Generellt kan man säga att allting som är relaterat till muskel- eller nervproblem kan han behandla. Sådana saker kan vara muskelsträckningar, muskelknutor, eller om någon nerv som sitter i kläm. Det kan i princip vara var som helst på kroppen.

Dani inleder med att räkna upp några av de problem som kunder kommer till honom med.  För det första: Stel nacke som har uppkommit av att man arbetat länge i fel position vid ett skrivbord eller ”musarm”. 

- Det kan även vara någon form av Idrottsskada som sträckning i någon muskel eller en stukad fot. Alternativt någon som har en nerv som sitter i kläm vid ischiasliknande problem. Eller att man har vridit kroppen fel när man har lyft något tungt och fått ont på ländryggen eller sidan.

Hur många gånger måste man gå för att få effekt?

- Beroende på hur länge man har levt med problemet kan det behövas att man gör upprepade behandlingar för att få bukt med smärtan. Om man har fått en muskelsträckning av att man lyft men man inte har haft något problem innan, kan det kanske räcka men en behandling.

Om det finns ett komplext problem som det funnits i många år kan det vara nödvändigt med tio eller fler gånger, tillägger Dani.

Vad är det vanligaste problemet du hjälper till med?

- Det vanligaste problemet är att man har ont i ryggen eller nacken, när folk uppsöker mig. Det händer dock många gånger att jag hittar en annan orsak varför problemet har uppkommit och var den egentligen härstammar ifrån. Det är alltid viktigt med konsultationen där man konstaterar uppkomsten och därefter bestämmer man vilken behandling som blir lämpligast.

Dani ger andra tips på sömn, kost och träning också. Varför?

- Ja det stämmer att jag ger tips om olika saker vad som leder till att behandlingen blir ännu effektivare. Man kan normalt sätt hjälpa 80–90 % av alla att lösa problemen.

Det handlar många gånger om ett teamwork, menar Dani. Det vill säga att han som terapeut utför behandling och sedan när man är hemma följer man rådgivningen om sömn, kost, och träning. Det gör att allting blir mycket mer effektivt, samt problemlösningen kommer snabbare, enligt hans långa erfarenhet.

Ge några bra hälsotips från Dani:

  • Kom ihåg den viktiga sömnen., för kroppen behöver vila och om du är utvilad kan läkning och övrig hälsa bli mycket bättre.
  • Kosten kan vara avgörande om man exempelvis vill bli av med övervikt eller celluliter, Då kan man inte bara fortsätta att äta på samma ohälsosamma sätt som man har gjort tidigare.
  • Enkla saker som persilja och citron har otroliga egenskaper.
  • Små träningsövningar som hjälper vissa muskler eller att få bukt med olika problem kan ha stor betydelse.

Han har olika program för var och en som rekommenderas och om man följer kan man se väldigt goda resultat.  Allt detta som sagt här baseras på erfarenheter från mångårigt arbete i olika länder.

- Det är stort antal av kunder i olika åldrar som har fått förbättring eller helt blivit problemfria är ett bevis på att de ovannämnda påståendena fungerar, avslutar Dani med ett leende.

Nina Jansdotter
Webbpedagog